ÄngeŁ đe łä Rose Kastéłyä - Az eltévedt lelkek menedékháza
ÄngeŁ đe łä Rose Kastéłyä - Az eltévedt lelkek menedékháza
***Bejelentkezés***
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
***Menü***
 
***Szerepjáték***
 
***Saját Menü***
 
***Könyveim***
 
***Versenyek***
 
***Vámpírok***
 
***Filmek, Leírások, Dalszövegek***
 
***Halál***
 
***Novelláim***
 
***Horoszkópok***
 
***Mindenfélék***
 
Nevess csak!! :))) :DDDD
 
***Hideg van...***
 
***Sompolygó***
Sopolygó
 
***Gothic***
Gothic Boy
 
***Szavazz!***
Újra
Hiszel a Vámpírok létezésében?

IGEN!
Erős a hitem, de nem..
Elkezdtem hinni
Nem igazán tudom
IGEN! Láttam is már egyet!!
IGEN! Én is az vagyok :P!
Nem! Ilyen biztos nincs!
Nem, de lehet hogy tévedek..
Előfordulhat..
Mekkora egy hülye kérdés ez!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
***Szavazz!2***
Szeretnél..
..Vaámpírral találkozni?

IGEN!! Ez minden vágyam!
Ha nem bánt, igen!
Ha vámpírrá tesz, igen!
Nem hinném, hogy léteznek..
Nem, inkább vérfarkas!
ISTENMENTS!!! Kerülkön engem minden vámpír!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
***Mennyi idő van a kör leteltéig??***
 
♥ A vámpírdenevér ♥

A pellagra

A vámpírhit és a "durva bőr"

A vámpír szó hallatán vagy denevér, vagy olyan halott jut az eszünkbe, aki éjszaka felkel a sírjából, a megtámadott ember vérét szívja, s az áldozat ezáltal maga is vámpírrá válik. A vámpírhitben azonban az ismeretlentol, foleg a hajdan ismeretlen okú fertozo betegségektol való félelem is megnyilvánult. Ezek közé tartozott a - ma már tudjuk, hogy a B-vitamin-csoportba tartozó egyik vitamin hiánya okozta - pellagra is.

Eloször is el kell oszlatnunk azt a téves hiedelmet, hogy a Dél- Amerikában élo közönséges vámpír az állatok és az ember vérén él. Ez a mintegy 16 centiméterre megnövo, elég csúf denevér ugyanis ártalmatlan, hiszen rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Nem így közeli rokonai, a vérszopó denevérek (képünkön), amelyek késéles metszofogaikkal valóban vérszívásra szakosodtak. Minthogy ezek az állatok nem fordulnak elo földrészünkön, magától értodoen nem lehettek a vámpírmítosz elindítói. 


Habár a vámpírhit már a XVII. század elején föllelheto a kelet-európai néphagyományban és írásokban, elterjedtté Bram Stoker 1897-ben megjelent Drakula címu könyve révén vált, ekképp a XV. században élo Vlad Dracul havasalföldi vajda nevét viselo Drakula lett a világ legnevezetesebb, képzelet szülte vámpírja . Bo másfél száz évvel korábbra teheto azonban a pellagrának a vámpírhithez való kötodése.

Nikotinsav- és triptofánhiány

Ezt a betegséget a spanyol G. Casal írta le 1735-ben (az o nevét orzi a nyakon, a ruha kivágása mentén a napozás hatására megjeleno borelváltozás, a Casal-gallér), ám az olasz Frapoli nevezte el 1771-ben pellagrának, amely olaszul durva bort jelent (pelle = bor, agra = durva). Minthogy akkoriban és késobb is szinte járványszeru volt az elofordulása, egészen századunk elso harmadáig tartotta magát az a hiedelem, hogy valamilyen mikroba okozza. Csak 1937-ben derült fény arra, hogy az 1867 óta ismert és a vitamin szót kiötlo lengyel K. Funk által 1913-ban az élesztobol kivont nikotinsav hiánya idézi elo a pellagra jellegzetes tüneteit. Késobb azt is tisztázták a kutatások, hogy a triptofán nevu aminosav hiánya szintén közremuködik a kialakulásában, ugyanis négy lépésben nikotinsav képzodik belole a szervezetünkben. Ezek a felismerések érthetové tették, hogy a pellagra miért terjedt el járványszeruen azokban az országokban (a XIX. századi Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában, sot a XX. század eleji Egyesült Államokban is), ahol a szegény néprétegek szinte kizárólag kukoricából készült ételeken éltek. Habár ebben a tápnövényben van nikotinsav, a java része kötött formában fordul elo, s nem szívódik fel a tápcsatornából. Triptofánban viszont igen szegény a kukorica zein nevu fehérjéje, így ebbol az aminosavból sem képzodik elegendo nikotinsav. Miért nem szenvedtek pellagrában a szintén kukoricából készült tortillát evo mexikói és közép-amerikai parasztok? Azért, mert a kukoricalisztet elobb órákon át mésztejjel fozték, majd e lúgos anyag kimosása után sütötték belole a kerek lepényt. Nos, a vegyi és a hokezelés hatására a kötött nikotinsav szabaddá válik, s így nincs akadálya annak, hogy a pellagra elleni hatása érvényesüljön. A tünetek alapján az orvosok három d-s betegségként szokták említeni a pellagrát, amelyre borgyulladás (dermatitisz), hasmenés (diarrea) és elbutulás (demencia) jellemzo.

Három-négy d

Az angolszász orvosok egyike-másika (például a Massachusettsi Orvostudományi Egyetemen dolgozó J. S. Hampl) egy negyedik d-t (death = angolul halál) is szokott társítani az elobbiekhez, mert még évtizedünkben is elofordult olyan kezeletlen eset, amelyben a halálozást a pellagra rovására írták. A nikotinsav-hiányos ember borének bizonyos területein (általában szimmetrikusan) gyulladás, elszínezodés, hámlás és fokozott szarusodás figyelheto meg. Elsosorban ott (az arcon, a nyakon, a karon és a lábon) károsodik a bor szerkezete, ahol napsugárzás éri (ezért alakul ki a nyakon a már említett Casal-gallér is). Egyidejuleg azonban a szájüreg, a hüvely, a húgycso és a végbélnyílás körüli nyálkahártya is kipirosodhat, sot kifekélyesedhet, s ez fájdalommal társul. A gyomor-bél rendszeri panaszok közül a hasmenés a legjellemzobb, amely véres is lehet, de hányinger és hányás szintén elofordulhat. Gyakori az is, hogy a has kellemetlenül feszül. Az idegrendszeri tünetek közül az emlékezet romlása, a zavartság, a búskomorság, a szorongás, a nyugtalanság, az álmatlanság és az agresszivitás jellemzo, de a beteg tudata is elborulhat. Vitaminhiányról lévén szó, a kezelés elsosorban a hiányzó vitamin pótlásából áll, de ugyancsak jó hatású, ha kiegészítésként egyéb B-vitaminokat is kap a beteg, s fehérjedús étrendet írnak elo neki. Ha a baj még nem túl elorehaladott állapotú, nagy esély van a teljes gyógyulásra.

A sötétet kedvelo Drakula

Mi köze van a vámpírhitnek és a leghíresebb vámpírnak, Drakulának az említett négy d-hez? Elsoként azt említjük meg, hogy nemcsak a pellagrában szenvedo ember borének nem tesz jót a napfény, hanem a vámpírok is kerülik a világosságot. Stoker könyve szerint a halottsápadt Drakula gróf éjszaka közlekedik, s vendégének, Jonathan Harkernek meg is jegyzi, hogy "szeretem az árnyékot és a homályt". De arra is van utalás, hogy a vámpíroknak buzös a szájuk, rossz szagú a leheletük. Ezt a már említett Hampl azzal hozta összefüggésbe, hogy a szájüreg nyálkahártyájának gyulladása és vérzésre való hajlama miatt a pellagrás beteg lehelete sem jó illatú. Hasonlóképp a nikotinsavhiánytól fekete nyelvuségben szenvedo kutyák szája is buzös, mert a nyálkahártya sérülésébol származó vér megalvad, megfeketedik és bomlásnak indul. A szakirodalomban nincs adat arra vonatkozóan, hogy a vámpíroknak hasmenésük volna. Olyan legenda azonban ismeretes, amely a vámpír féregfertozésérol tesz említést, márpedig ez hasmenéssel járhat. Az ellenben, hogy a vámpírok nem szeretik az ételt, csak a vért, összhangba hozható a pellagrás betegek lesoványodásával, hiszen szájüregi nyálkahártya-bántalmuk és -fájdalmuk miatt nem esik jól nekik az evés. Drakula pedig a különös étkezési szokása miatt nem eszik együtt a vendégeivel. Jonathan Harkertol ekképp kér emiatt elnézést: "Remélem, megbocsát, hogy nem étkezem önnel, de én már vacsoráztam." Nos, a vacsorája aligha szilárd étel volt.

"A vér maga az élet"

A nikotinsavhiány miatti mániás-depressziós tünetek elég súlyosak lehetnek ahhoz, hogy a beteg kórházba kerüljön. A jellegzetes panaszok egyike-másika a népi hagyománybeli vámpírra is jellemzo, aki éjszaka nem alszik, s mindig mogorva és ingerlékeny. Nem véletlen, hogy hajdan a hiszékeny emberek éjszaka tartottak leginkább a vámpír támadásától. Habár a Drakula-könyvbeli Seward doktor Renfield nevu páciense nem volt vámpír, nagy tiszteloje volt a grófnak, s hogy jó színben tunjön fel elotte, lobbanékony és kórosan izgatott volt, s veszélyes ember benyomását keltette. Ráadásul állatokat - legyeket, pókokat és verebeket - evett. A kóros étkezési szokás a pellagrásokra is jellemzo lehetett. Adatok vannak arra vonatkozóan, hogy jeget, agyagot, ecetet vagy fuszereket ettek magában. A halált illetoen szintén fölfedezheto párhuzam a vámpírok és a pellagrában szenvedok sorsában. A vámpírhitben föllelheto az a motívum, hogy akinek a halálakor lezáratlan dolgai maradtak a rokonaival vagy a barátaival, az úgymond eros érzelmi késztetést érez arra, hogy megkísértse oket, és számon kérje tolük az élete során elszenvedett mulasztásokat. Ez úgy jelent meg a kezeletlen pellagrások világában, hogy az e betegségben elhunyt ember hozzátartozóinak a vitaminhiányos táplálkozás miatti ugyanolyan betegségét halottjuk bosszújának vélték. A vámpír támadása egyébként általában nem volt halálos. O ugyanis abban volt érdekelt, hogy hosz- szú ideig csapolhasson vért a kiszemeltekbol, hiszen - mint azt a Harker megsérült csuklójából vért szívó Renfielddel kimondatja a Drakula-könyv szerzoje - "a vér maga az élet". Ezt a gyomor-bél rendszeri vérzés miatt vérszegénységben szenvedo pellagrások is érzékelték, akik olykor élohalottként néztek ki. Minthogy idovel minden legenda módosul, manapság már csak itt-ott esik szó a vámpírhit és a pellagra kapcsolatáról. Ebben az egyháznak is jótékony szerepe volt, hiszen határozottan tiltotta az elhunytak vámpírságának igazolására végzett kihantolásokat. Ezeknek során ugyanis sok mendemonda született. Az 1994-ben megjelent Vámpírkönyv szerzoje, J. G. Melton például megemlíti, hogy a múlt században egy helyütt állítólag egy olyan halottra - vámpírra - akadtak a kihantolt koporsóban, akinek piros volt az arca, s a szája körül friss vér nyomai látszottak. Egy másik esetben a halott szája körül kukoricaétel maradványait vélték fölfedezni, s ezt a vámpirizmus és a kukoricaétel evése miatt támadó pellagra közötti kapcsolat bizonyítékaként fogták fel.

/A Journal of the Royal Society of Medicine címu folyóirat nyomán/

 
***Chat Mindenkinek***
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
***Számláló***
Indulás: 2005-07-29
 
***Képek***
 
***Linkek***
 
***Zene***
 
***Viccek :D***
 
***Áttűnés***
 
***Egér1***
 
***Napszak**
 
 
***Egér2***
 
***Link és Bannercserék***

Łįŋķ ĕŝ βΛŋŋēř Ĉŝēřĕķ

 

http://www.mgclub.extra.hu - új MGC-s oldal

http://gportal.hu/portal/heartdeath - Legion Black-Metál oldala!

 

 

www.gportal.hu/manson666 - Hmm.. :)!! Igen jó kis oldal!!!

 

www.shadowgirl.gportal.hu - friss, de jó ;)!!!

www.pegysue.try.hu - ha szereted a verseket, írásokat, esetleg te is írsz!

www.mgc.gportal.hu - MAGYAR GOTHIC CLUB! Minden rockernek ;)!

www.expression.gportal.hu - MGC-Magazin 

www.animaltgifek.gportal.hu - Fiatal Írók Társosága! :)

www.punknie.gportal.hu - ha szereted a HIM-et!!! :)

www.lestat-band.gportal.hu - egy új banda, de nagyon jók! :)

 

 

 

 

 
ÄngeŁ egyik kedvenc karakter

"Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!